KraniczGreta

A jóga mindenkié! Férfiaké is!

KraniczGreta

Tudtad hogy…?

A nyugati világban leginkább a nők körében terjedt el a jóga és szinte mindenki megfeledkezik arról, hogy ezt férfiak találták ki és évszázadokon át szinte csak ők gyakorolták. Mi lehet az oka annak, hogy a férfiak körében kevésbé népszerű ez a mozgásforma? – tették fel nekem a kérdést egy interjúban kötetlen beszélgetés keretében, ahol a válaszom „Ez jó kérdés!”. Az élő felvétel után azonban szinte azonnal megfogalmazódott bennem a válasz így egy rövid bejegyzés keretében fejtem ki.

Sok férfi úgy véli, hogy a jóga nem elég intenzív vagy nem jelent elég nagy kihívást számukra. Az erőnlétük más területeken alakul ki, és más típusú edzéseket kedvelnek, például súlyzós edzéseket, csapatjátékokat vagy küzdősportokat. Vannak olyan előítéletek, amelyek szerint a jóga passzív tevékenység. A jógapózok segítik lenyújtani egy erős edzés után az izmokat, ugyanakkor fejlesztheted az egyensúlyérzéked, tanulhatsz technikákat melyekkel haladóbb ászanákat, mint például a kézenállást is végre tudod hajtani.

Férfiként tehát a jóga szuper kiegészítés a már megszokott sport mellé, hogy hosszútávon sérülésmentesen tudják űzni azt. Fő mozgásformaként is ajánlom, hiszen erősítő hatása is van a jógának, olyan mély core izmokat aktivizálunk, melyek elengedhetetlenek a későbbi egészséges, fájdalommentes élethez, emellett számos tanulmány jelent meg az elmúlt években, amelyek azt igazolják, hogy a jóga rendszeres gyakorlása betegségek megelőzésében és gyógyításában is szerepet játszhat (ilyen például többféle szívbetegség, a magas vérnyomás, a cukorbetegség). Cél lehet új, haladóbb pózok tanulása, hiszen a folyamatos fejlődés igazán függővé teszi az embert.

A személyes csapatom férfi tagjaira igazán büszke lehetek, hiszen heti rendszerességgel vezették be a jógát az életükbe. Vannak, akik maguktól és vannak, akik feleség/barátnő hatására jöttek el az első órájukra, és azóta önszántukból járnak, semmi kényszer!

Úgyhogy kedves hölgyek, bátorítsátok férfi ismerőseiteket, hogy jöjjenek jógázni, valószínűleg nem lesznek egyedül és őket is magával fogja ragadni a jóga csodás ereje.